M. Lajčák odovzdal bývalému šéfovi nemeckej diplomacie vyznamenanie

17.01.2013 Celý región

Bratislava/Berlín 17. januára (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes odovzdal v Berlíne bývalému šéfovi nemeckej diplomacie Hansovi Dietrichovi Genscherovi štátne vyznamenanie.

Rad bieleho dvojkríža II. triedy mu udelil prezident SR Ivan Gašparovič za mimoriadne zásluhy pri spoluvytváraní predpokladov pre demokratické zmeny v Európe a na Slovensku. "Hlboko si vážime, akú úlohu ste zohrali ako významná politická osobnosť nielen pre upevnenie a rozvoj stability v strednej Európe, ale aj globálnej svetovej politiky," zdôraznil Lajčák.

V Nemecku je na pracovnej návšteve pri príležitosti 20. výročia vzniku SR a nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Nemeckou spolkovou republikou. Vysoko vyzdvihol úroveň dvojstranných vzťahov, pričom Nemecko označil za jedného zo strategických partnerov SR. Podľa neho ide o kľúčovú krajinu v oblasti obchodu a investícií, ktorá otvorila Slovensku svet a svetu Slovensko.

Diplomatickú nótu na MZV SR, ktorou Berlín potvrdil nadviazanie diplomatických stykov so Slovenskom, odovzdal 1. januára 1993 bývalý nemecký konzul v Bratislave Dieter Wolfgang Bricke.

Predpoludním absolvoval Lajčák stretnutie so zahraničnopolitickým poradcom spolkovej kancelárky Christophom Heusgenom, s ktorým primárne prediskutovali problematiku západného Balkánu a Východného partnerstva.

Na záver návštevy sa zíde na rokovaniach so svojím partnerom Guidom Westerwellem, s ktorým si vymenia názory aj na aktuálne európske témy vrátane situácie v eurozóne a budúceho viacročného finančného rámca EÚ na roky 2014 až 2020. Prerokujú tiež aktuálne zahraničnopolitické otázky, vrátane vývoja situácie v Sýrii, na Blízkom východe, v Afganistane a v Mali.

TASR informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.
 

Vyberte región